VDOLEČKY - moravské koláčky
Vdolečky z převalovaného těsta
- Těsto:
37 dkg másla a 15 dkg hladké mouky zapracujeme do sebe (dělám to nožem). Udělám z toho bochánek, rozdělím na dva díly a dám do lednice.
- Těsto:
Nechám vyjet kvásek: 1/4l mléka, kostka kvasnic , špetka cukru
Utřu: 4 lžíce oleje , 4 hrstky (kostky) cukru , 3 žloutky, (utřít do pěny), pak přidám 40 dkg hladké mouky,
2 špetky soli a vyjetý kvásek. Pořádně zpracovat, až těsto tvoří puchýře. Nechám vykynout.
Pak rozdělím na dva díly, každý díl rozválím na čtverec, doprostřed dám ztuhlý bochánek a cípy překryju jako šátek. t.j. pravý horní roh přeložím do středu, pak levý dolní, pak levý horní a pravý dolní. Prostě šáteček, Pozor ať je bochánek uvnitř dobře zabalený a uzavřený. A na tem bochánek dávám velký pozor celou dobu. Šáteček opatrně rozválím, ale fakt opatrně, aby se těsto nikde neprotrhlo a bochánek (máslo) nevyteklo. Takže válení není ten správný výraz. Nevím jak to říct , ale to těsto prostě „netahat“ , jen to jakoby „poklepu válečkem“ , abych z toho udělala další čtverec. Pak to podélně složím na třikrát: nejdřív jednu třetinu přehnu zprava, pak druhou třetinu z leva. Takže je z toho takový pruh. A teď zase na 3x. Jednu třetinu přehnu z vrchu, jednu třetinu přes toto ze spodu. Překlopím to misou, aby to neoschlo. (musí být mísa, utěrka je málo) a nechám kynout, ale na chladnějším místě, aby se to máslo v bochánku moc neroztopilo. Necháme kynout 1 hod. Pak zase „rozválíme“ , zase složíme po třetinách. Necháme kynout ½ hod. Pak rozválíme asi na 1 cm plát, rádýlkem nakrájíme čtverečky, dáme tvarohovou náplň a zabalíme, Dám na plech a pod utěrkou nechám trochu vykynout, cca 20 min. Udělám důlek, do něj trochu povidel a posypky (palcem, ukazováčkem a prostředníčkem vezmu velkou špetku a silně zmáčknu). (té dávám hodně.) Peču v hodně vyhřáté troubě, asi na 230°, aby se moc nesušily. Po vytažení pokapu mlékem a přikryju utěrkou.
Z této dávky je cca 100 kusů malých vdolečků
Kdyby se stalo, že se těsto protrhne a máslo z bochánku bude odkryté(vytíkat), tak toto místo zaprášit moukou a schovat dovnitř – při skládání. A kdyby se to stalo při posledním rozvalování, tak to prostě poskládám ještě jednou , to místečko zaskládám dovnitř a nechám ještě 20 minut kynout.