Simona Janasová
Vosí úlky - ořechové
Suroviny
250 g mletých vlašských ořechů
250 g mletého cukru
100 g nastrouhané čokolády
1 celé vejce
Postup: všechny ingredience zpracujeme. Malé kousky vtláčíme do tvořítek, uprostřed vytvoříme důlek a vyklepneme z formičky, klademe na plech a necháme zaschnout cca 2 dny.
Poté plnéme libovolným krémem a lepíme na linecké kolečko nebo na piškot. V tomto případě jsem použila slavnostnější variantu - Vánoční kolečka z belgické čokolády
Citronové slzičky
Suroviny:
280 g másla nebu tuku ( Smetol, Stela)
140 g mletého cukru
38o g hladké mouky
3 žloutky
1 lžíce citronvé šťávy
Postup:
Ze všech surovin připravíme těsto. Zpracované těsto zabalíme do potravinářské folie a necháme odležet v lednici minimálně 1 hodinu.
Poté těsto vyválíme a vykrajujeme libovolné tvary a klademe na plech vyložený pečícím papírem.
Pečeme ve středně vyhřáté troubě. Pečeme do světle růžova.
Slepujeme marmeládou, poléváme citronovou polevou a dozdobíme. V tomto případě jsem použila stromečky z belgické čokokády s nápisem "Veselé vánoce"
Kokosové mušličky
Suroviny:
150 g sušeného mléka
120 g moučkového cukru
100 g másla
1 bílek
50 g strouhaného kokosu
1 lžíce citronové šťávy
Postup: zpracujeme těsto, vtlačíme do kovových formiček mušliček vysypaných cukrem. Vyklopíme a necháme do druhého dne zaschnout. Spojujeme vanilkovým krémem vždy dvě k sobě a necháme trochu pootevřené. Do krému vložíme marcipánovou růžičku nebo cukrovou perličku.
Pistáciové stromečky
Suroviny:
300 g hladké mouky
150 g cukru
150 g tuku Stela nebo Smetol
1 vejce
1/2 prášku do pečiva
1 čajová lžička kakaa
Postup: všechny suroviny zpracujeme a necháme uležet v lednici 1 hodinu.
Těsto rozválíme, vykrajujeme stromečky a pečeme při teplotě 170 °C.
Povrch upečených stromečků máčíme v pistáciové polevě a slepujeme pistáciovým krémem.
Dozdobíme dle fantazie.
Vánoční košíčky
250 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
140 g tuku (Stela, Smetol)
1 vejce
100 g mletých ořechů
1 lžíce kakaa
Postup: všechny suroviny zpracujeme v těsto, plníme do kovových formiček košíčků a upečeme ve středně teplé troubě.
Upečené plníme ořechovou náplní.
Náplň: utřeme 100 g másla a 100 g moučkového cukru. Přidáme 100 g mletých ořechů a balíček dětských piškotů pomletých a zvlhčených rumem. Zpracujeme, naplníme košíčky. Polijeme čokoládovou polevou a na ještě nezatuhlou polevu přiložíme čokoládové dekorace.
Žabí huby
Suroviny : 140 g tuku Smetol nebo Stela (ne Hera, je moc řídká a cukroví by se Vám špatně tvarovalo)
140 g hladké mouky,1 žloutek, do skořápky vody. Vše zpracujeme v těsto.
Ořechová náplň: 1 bílek, 100 gmoučkového cukru, 100 h mletých vlašských ořechů
Postup: těsto a necháme cca 1 hodinu uležet v lednici. Tence vyválíme a vykrajujeme kolečka o velikosti 5-6 cm. Do každého kolečka dáme ořechovou náplň. Kolečko přehneme napůl, v bocích přimáčkneme - střed necháme pootevřený, aby se znázornila "žabí huba". Pečeme na pečícím papíru při teplotě 160-170°C. Po upečení ještě teplé obalujeme v cukru s vanilkou.
Pařížské rohlíčky
Suroviny:
200 g mletých ořechů
400 g prosátého mletého cukru
100 g prosáté strouhanky
5 bílků
Postup: všechny suroviny dáme do kastrůlku a dobře promícháme. Kastrůlek postavíme na velmi mírný oheň a směs dobře prohřejeme. Jakmile se směs teplem spojí, kastrůlek odstavíme a směs necháme vychladnout (občas zamícháme). Ještě vlažnou hmotu plníme do sáčku a na plech s pečícím papírem stříkáme těsto do tvaru rohlíčků. Pečeme ve velmi mírné troubě.
Na hotové rohlíčky stříkáme ozdobnou špičkou krém a namáčíme v čokoládové polevě.
Krém můžeme použít kakaový, čokoládový, kávový, nebo vanilkový.
Marcipánové brambůrky
Suroviny:
1/4 kg dětské krupice
1/4 kg práškového cukru
100 g másla
4 lžíce vody
1/2 lahvičky mandlové tresti
balíček dětských piškotů
kakao
práškový cukr na obalení
rum
Postup marcipánové těsto: z krupice, cukru, másla, vody a mandlového aroma připravíme těsto, necháme 24 hodin odležet v lednici zabalené v igelitu. Propracujeme, rozválíme, vykrajujeme kolečka o průměru 8 cm. Piškoty slepíme kakaovým krémem, namočíme do rumu a zabalíme do těsta, obalíme ve směsi z kakaa a cukru.
Postup na dohotovení: piškoty slepujeme krémem, (krém můžete zvolit dle své vlasní chuti, já dávám čokoládový krém). Piškot z obou stran dostatečně pokapeme koňakem, brandy nebo rumem a dáme ztuhnoutdo lednice. Děláme tak proto, aby piškoty při obalování marcipánem dobře držely u sebe a nerozjížděly se nám.
Marcipán vyválíme do tenka, při vyvalování používáme přesátý moučkový cukr. Rozkrájíme na kostky odpovídající velikosti pro obalení piškotů.
Když máme piškoty zabalené do marcipánu, obalíme je v kakau a vkládáme do papírových košíčků.
Kávová zrna
500 g mletého cukru,
100 g másla
80 g mletých ořechů
1 žloutek
3 lžíce instantní kávy (v prášku)
lžička rumu
lžíce kakaa
Všechny suroviny zpracujeme. Formičkou nebo rukou tvarujeme kávová zrna. Necháme trochu zaschnout a máčíme v čokoládové polevě. Hotové vkládáme do papírových košíčků.