Punčový dort
- Na korpus:
- 12 vajec
- 300 g cukru krystal
- 400 g polohrubé mouky
Na rozvar:
- 800 ml vody
- 700 g cukru krystal
- 3 g agaru
- žlutá a červená potravinářská barva
- šťáva ze 4 citronů
- rumové aroma a nebo rum podle chuti
Na rozvar si dáme vařit vodu s cukrem a agarem. Necháme tak dvě minutky projít varem a odstavíme. Přidáme šťávu z citronu a rum a nebo rumové aroma podle chuti. Rozvar si rozdělíme na dvě části které obarvíme potravinářskou barvou (červená a žlutá).
- Ještě budeme potřebovat:
- rybízová marmeláda
- citronová a nebo fondánová poleva na polití
Postup:
Na korpus si oddělíme žloutky od bílků. Bílky vyšleháme v pevný sníh. Žloutky s cukrem vyšleháme asi 2 minutky. Přimícháme k nim mouku a promícháme. Nakonec vmícháme do tuha ušlehaný sníh z bílků. Těsto rozdělíme na dvě části a dáme do dvou dortových forem o průměru 24 cm. Formy máme vymazané máslem a vysypané hrubou moukou. Dáme do předehřáté trouby na 160°C. Pečeme asi 45 minut. Necháme vystydnout.
Jeden korpus rozkrojíme na poloviny. Druhý korpus nakrájíme na plátky a to podle toho kolik budeme chtít aby se nám v dortu střídalo barev. Jeden plátek vyššího korpusu ( z prvního dortu ) potřeme marmeládou a dáme do dortové formy. Na něj dáme nižší plátek z druhého korpusu a ten potřeme a nebo namočíme v rozvaru obarveném rozvaru (buď žlutém a nebo červeném, je na nás jak se nám budou barvy střídat). Takto do formy nandáme všechny nižší plátky které máčíme v rozvarech. Nakonec přiložíme poslední plát korpusu z prvního korpusu (vyšší), který zespodu potřeme marmeládou. Dort zatížíme a dáme do lednice ztuhnout.
Ztuhlý dort vyndáme z formy a polijeme fondánovou a nebo citronovou polevou (můžeme použít i čokoládu) a dortík ozdobíme.