Piškotový dort
Výborný piškotový dort:
Suroviny: 5 vajec, 300 g mletého cukru, 10 lžic horké vody, 300 g polohrubé mouky, třetina sáčku prášku do pečiva.
Postup: bílky oddělíme od žloutků - bílky odložíme stranou, do šlehače dáme žloutky, na ně nasypeme mletý cukr, polijeme 5 lžícemi horké vody a šleháme. Po chvíli přidáme dalších 5 lžic horké vody a šleháme tak dlouho, až se vše vyšlehá (do pěny).
Samostatně vyšleháme z bílků pevný sníh.
Do mouky zamícháme kypřící prášek a lehce vmícháme do ušlehané pěny - střidavě s bílkovým sněhem. Musíme míchat velmi zlehka - spíš masu "obracet" . Je to důležité proto, aby sníh zůstal nenarušený. Jen v tomto případě bude dortový korpus krásně nadýchnutý - mechový.
Z uvedeného receptu můžeme připravit též KAKAOVÝ KORPUS - část mouky můžeme nahradit 1 lžíci kvalitního kakaa. Stejným způsobem můžeme dát mleté ořechy - budeme mít ořechový korpus.
Tento korpus je velice lehký a hodně nabyde.