PANETTONE
PANETTONE:
Suroviny:
500g polohrubé mouky
120g cukr krupice
200ml teplého mléka
160g rozehřátého másla
1 kostička droždí
4 žloutky
špetka soli
kůra z jednoho citronu
100g kandované citronové kůry
50g zlatých rozinek
Kandovanou kůru a rozinky, den předem namočíme do pěti lžic rumu
Zaděláme si těsto:
Připravíme si kvásek:
Mléko si zahřejeme, aby bylo teplé.
Do větší mísy dáme polovinu mléka, z odváženého množstí cukru dáme jednu lžíci do mléka a dvě lžíce mouky, droždí rozdrobíme, vše zamícháme a necháme 15 minut vzejít kvásek.
Do mísy od robota si prosyjeme mouku, přidáme cukr, sůl, rozehřáté máslo, žloutky, obě kůry, zbylé teplé mléko a rozinky, nakonec přidáme kvásek.
Těsto hákem prohněteme do hladké nelepivé konzistence.
Těsto necháme hodinu nakynout.
Panettone peču v papírové formě na Panettone určené.
Koupím ZDE
Z vykynutého těsta udělám bochánek, který opět nechám ve formě nakynout.
Natřu jej rošlehaným vajíčkem.
Troubu si zapnu na 170 stupňů, peču asi 40 minut.
Povrch hlídám, aby rychle neztmavnul, můžu jej zakrtýt alobalem.
Zkontruji špejlí, zda je propečený.
Necháme vychladnout a zbaštíme.