PANETTONE

PANETTONE:

 

Suroviny:

500g polohrubé mouky

120g cukr krupice

200ml teplého mléka

160g rozehřátého másla

1 kostička droždí

4 žloutky

špetka soli

kůra z jednoho citronu

100g kandované citronové kůry

50g zlatých rozinek

 

Kandovanou kůru a rozinky, den předem namočíme do pěti lžic rumu

 

Zaděláme si těsto:

Připravíme si kvásek:

Mléko si zahřejeme, aby bylo teplé.

Do větší mísy dáme polovinu mléka, z odváženého množstí cukru dáme jednu lžíci do mléka a dvě lžíce mouky, droždí rozdrobíme, vše zamícháme a necháme 15 minut vzejít kvásek.

 

Do mísy od robota si prosyjeme mouku, přidáme cukr, sůl, rozehřáté máslo, žloutky,  obě kůry, zbylé teplé mléko  a rozinky, nakonec přidáme kvásek.

Těsto hákem prohněteme do hladké nelepivé konzistence.

 

 

Těsto necháme hodinu nakynout.

 

Panettone peču v papírové formě na Panettone určené.

Koupím ZDE

Z vykynutého těsta udělám bochánek, který opět nechám ve formě nakynout.

Natřu jej rošlehaným vajíčkem.

 

Troubu si zapnu na 170 stupňů, peču asi 40 minut.

Povrch hlídám, aby rychle neztmavnul, můžu jej zakrtýt alobalem.

Zkontruji špejlí, zda je propečený.

 

Necháme vychladnout a zbaštíme.