Mousse
Mousse
Název pochází z francoužštiny a znamená pěna". Lehkost a nadýchanost je dána vzduchovými bublinkami, které do základní směsi zlehka vmícháváme. Pěna může být v závislosti na způsobu připravy lehká, nadýchaná až po krémovitou a hutnou.
Mousse se obvykle připravuje ze syrových vajec a smetany v kombinaci s dalšími ingrediencemi, jako je čokoláda nebo ovocné pyré. Pokud se bojíte syrových vajec, použijte pasterizovaná. Když už syrová, vždy co nejčerstvější.
Podlé mého názoru je nejlepší mousse, který se vám doslova rozplyne na jazyku a i přesto, že obsahuje velké množství másla a čokolády, jeho lehkost vás nenechá klidnými a nutí vás do dalšího sousta.
Abyste si takový mousse připravili, je zde několik rad:
-
nepřehřejte čokoládu - pokud se vám to stane, bude těžké do čokolády zamíchat další ingredience, a tím pádem ztratí požadovanou lehkost, čokoládu pomalu rozpouštějte nad vodní lázní;
-
při šlehání bílků se ujistěte, že všechny potřebné nástroje máte čisté a suché a že jste správně oddělili žloutky od bílků - i malé množství žloutku způsobí, že nevyšleháte krásně lesklý a pevný sníh;
-
sníh vmíchejte do čokolády zlehka a vždy metličkou - čím lépe se vám to podaří, tím bude výsledný mousse nadýchanější a kvalitnější;
-
mousse nechte v lednici alespoň dvě hodiny ztuhnout, ale před podáváním jej nechte „dojít" na pokojovou teplotu;
-
použijte co nejkvalitnější čokoládu - v tomto receptu hraje čokoláda hlavní roli, a proto na ní při výběru nešetřete.
4 vejce, žloutky a bílky zvlášť
180 g moučkového cukru
2 lžíce krupicového cukru
170 g kvalitní čokolády
4 lžíce kávy
170 g změklého másla
Žloutky s moučkovým cukrem ušlehejte do světlé pěny. Mísu se směsí vložte do horké vody a míchejte, dokud směs není na dotek teplá. Teplý krém vložte do studené lázně a míchejte, dokud nenapění.
Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a přidejte kávu. Sundejte z plamene a přidávejte máslo, abyste získali jemný krém. Takto připravený krém vmíchejte do žloutkové směsi. Bílky s krupicovým cukrem ušlehejte do tuha a opatrně vmíchejte do připravené čokoládové směsi. Krém vlijte do servírovacích misek a dejte do lednice zchladnout.