Marta Czerneková
Recepty do soutěže Marty Czernekové
Perníčky
TĚSTO:
800g hlaké mouky, 120g Hery, 280g cukru moučka, 4 vejce, 2lžičky jedlé sody, 4lžíce medu, 2,5 lžičky perníkového koření, 1 lžíce kakaa, trochu strouhané citronové kůry.......uděláme těsto, které necháme lednici druhého dne odležet. Pečeme při 180°C. Zdobíme bílkovou polevou nebo Královskou glazurou.
Koule z perníku s višní v rumu
TĚSTO:
500g mletého perníku( já použila zbytky nepovedených perníčků), 200g cukru krupice, 250g cukrářské Lukany, 100ml rumu......
......zaděláme těsto, tvoříme kuličky do kterých vkládáme višně naložené v rumu. Dáme do lednice ztuhnout. Pak namáčíme do tmavé čokoládové polevy a po ztuhnutí dozdobujeme spirálou z bílé čokolády. Vkládáme do košíčků.
Košíčky Piňacolada
TĚSTO:
400g hladké mouky, 150g cukru moučka, 150g kokosu, 1 vejce, 250g másla, strouhaná citron. kůra, van. cukr, špetka soli........udělat těsto, nechat 1 hod. lednici odležet. Pak po kouskách dávat do nevymazaných formiček mini košíčků a upéct při 170°C asi 8 minut. Upečené košíčky necháme schladit a vymažeme bílou čokoládou a necháme ztuhnout. Plníme krémem, polijeme bílou čokoládou a dozdobíme sušeným ananasem. Můžeme vkládat do papírových košíčků.
KRÉM:
125g změklého másla, 100g cukru moučka vyšleháme a dochutíme ananasovým aroma, popř. likérem Piňacolada. Já likér neměla, dochucovala jsem klasickým rumem.
Mušličky - nepečené
250 g cukru moučka, 200 g másla, 80 g kokosu, 350 g polotučného sušeného mléka, 2 bílky, 1-2 lžíce štávy z citronu
Mušličky slepíme libovolným krémem po dvou a dozdobíme perličkou.
Karamelové košíčky
250g 100% ztuženého tuku (Omega, Iva), 6ks tyčinek Ledových kaštanů - rozpustíme ve vodní lázni. Do papírových košíčků nalijeme trošku čokolády, necháme zatuhnout, dáme trochu karamelového Salka a zalijeme zbytkem čokolády. Před zatuhnutím dozdobíme karamelovými hoblinkami.