Jiřina Hudinková

Vánoční medovníčky
120 g másla, 120 g medu, 140 g moučkového cukru,  2 vejce, 2 lžičky sody, 500 g hladké mouky
krém: 1 karamelizované salko, 1 máslo (necelé)
na obalení: drť z pár těchto medových koleček, mleté vlašské ořechy
 
Z uvedených přísad vymícháme těsto, necháme den odpočinout v lednici. Vykrájíme z něj kolečka, která pečeme na 180  C až mají krásnou zlatou barvu. Tato kolečka pak spojujeme krémem - vždy 3 kusy. Na spodní přijdou povidla (nebo může být pouze krém, mně to s povidly přijde zajímavější). Následuje krém. Pak natřeme boky medovníčků a obalíme v ořechové drti. Necháme cca týden odležet.
 
Brabantské kávové dortíky

200 g hladké mouky
160g másla
80g moučkového cukru
80g strouhaných vlašských ořechů
špetka soli
špetka skořice
 
Krém
200g másla
200g moučkového cukru
50ml silné černé kávy
100 strouhaných vlašských ořechů
Rozpuštěná čokoláda na máčení
 
Na válu vypracujem těsto, zabalíme jej do fólie a necháme v chladničce odležet. Vychlazené těsto pak roválíme na sílu 2-3 mm a vykrájíme menší ozoubkovaná kolečka. Pečeme je na plechu s papírem na pečení při 160°C po dobu asi 7 minut. upečená zchladlá kolečka spojíme po dvou krémem a přelijeme rozpuštěnou čokoládou.

 
Andělské trubičky

Suroviny 

  • 400g hladké mouky
  • 180g másla
  • 80g třtinového cukru
  • 120g jemně mletých loupaných mandlí
  • 1 vejce
  • 2 lžíce 40% šlehačky
  • 1 bílá čokoláda-poleva
  • Krém
  • + 1 lžička mleté vanilky
  • + máslo a salko na krém

    Příprava

    Máslo s cukrem, 2 lžícemi šlehačky a vejcem vyšlehejte do pěny (pozor: suroviny musí mít stejnou teplotu, jinak se vám srazí). Do větší mísy prosejte mouku, smíchejte s vanilkou a mletými mandlemi a zapracujte vaječnou směs. Nejprve vařečkou a následně rukama vytvořte vláčné těsto a nechte v lednici odpočinout alespoň dvě hodiny (raději ale přes noc).

     
    Těsto si ještě jednou pořádně propracujte, aby se s ním lépe pracovalo. Následně z něj odkrajujte stejně velké kousky,které vyválejta na vovovou trubičkuna kovovou trubičku.Pečeme asi10 minut.Konce máčíme v bílé čokoládě a plníme krémem
Linecké košíčky s krémem z lotusové pomazánky
těsto:

  • 180 g hladké mouky
  • 90 g másla
  • 40 g cukru moučky
  • 1 žloutek
  • Krém
  • 150 g změklého másla
  • 100 g pomazánky Lotus
  • 100 g Salka karamelo
  • čokoládová
  • Postup:
    Z mouky, másla, cukru a žloutku zaděláme těsto. Po vychlazení v lednici z těsta vyválíme plát 2 mm silný a vykrajujeme kolečka o trochu větší než jsou formičky na košíčky. Kolečka vkládáme do malých košíčkových formiček a mírně přitlačíme. Pečeme v troubě vyhřáté na 170°C.
    Změklé máslo vyšleháme s pomazánkou a Salkem na hladký krém.
    Cukrářským sáčkem s ozdobnou trubičkou naplníme vychladlé košíčky krémem ,máčíme v bílé čokoládě a dozdobíme.
  •  

Pomerančové čoko košíčky

  • 500 g hladké mouky
  • 230 g cukru moučky
  • 1 vanilkový cukr
  • 300 g hery
  • 2 žloutky
  • 1 lžička strouhané pomerančové kůry
    náplň
  • podle potřeby pomerančová zavařenina
  • 100 g kandované pomerančové kůry
  • 350 g hořké čokolády
  • 1 konzerva slazeného kondenzovaného mléka (Salko)
  1. Mezitím si připravíme čokoládovou náplň.
  2. Čokoládu a kondenzované mléko vložíme do mísy vhodné do mikrovlnné troubu, lehce promícháme a zahřejeme v mikrovlnné troubě na vysoký stupeň, cca 1 - 2 minuty, příp. déle podle typu mikrovlnné trouby.
  3. Vymícháme do hladka .Nadno košíčků dáme trochu marmelády a  lžičkou dávkujeme náplň do připravených košíčků a necháme řádně vychladit.Polijeme čoko polevou a ozdobíme.

Perníčky měkké, zdobené marcipánem

  • 600 g hladké mouky (450 g pšeničné a 150 g žitné)
  • 250 g moučkového cukru
  • 100 g tuku (používám nejraději margarín Hera nebo Zlatá Haná )
  • 4 žloutky
  • 100 g medu
  • 4 polévkových lžíce mléka
  • 2  lžíčky perníkového koření
  • 1 ks vanilkový cukr
  • 2 lžičky sody
  • lžička prášku do pečiva
V míse si promícháme mouku (kombinujeme pšeničnou a žitnou), moučkový cukr a vanilkový cukr s kořením,sodou a práškem. V rendlíku si rozpustíme tuk s medem a mlékem,přidáme vejce -zchladlé vlijeme do mouky a metlami promícháme.Vypracujeme těsto a v potravinové fólii jej necháme 1 -2 dny odležet na chladném místě ne v lednici,med příliš stuhne.Než začneme rozvalovat těsto, pořádně si ho po částech propracujeme. Pak těsto rozválíme na 3 až 4 mm silnou placku, z které pomocí vykrajovátek vykrajujeme požadované tvary perníčků. Vykrajované perníčky pokládáme na plech vyložený pečicím papírem.Perníčky pečeme v troubě při teplotě 190 °C. Po vyjmutí z trouby je necháme vychladnout na plechu.Ozdobené skladujeme v plechové dóze.
  • Marcipán si obarvíme ,vyválíme a vykrojíme formičkou požadovaný tvar, lehce potřeme vodou a příložíme, domodelujeme detaily.

Měkké  tvarohové kokosky

Ingredience:

  • 4 bílky (z velkých vajec)
  • špetka soli
  • 150 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 200 g strouhaného kokosu
  • 100 g měkkého polotučného tvarohu

Postup přípravy:

Bílky ušleháme v míse se špetkou soli do polotuha a během dalšího šlehání postupně po malých dávkách zašleháváme cukr. Do hotového pevného sněhu lehce vmícháme strouhaný kokos a měkký tvaroh. Ze směsi tvarujeme za pomoci dvou lžiček malé hromádky ve tvaru nočku, které na plechu vyloženém pečicím papírem pečeme v mírně předehřáté troubě na 140 °C) tak dlouho, dokud nejsou na povrchu zlatě zabarvené. To trvá cca 15-20 minut. Kokosky s tvarohem jsou měkké, vláčné a velmi chutné.


Medové trubičky

Suroviny:
250 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
100 g rozpuštěného vlažného medu
2 žloutky
2 lžíce mléka
1 lžíce rum

Postup:

Zpracujeme těsto, hodně tence vyválíme a vykrájíme kolečka , pečeme slabě do růžova.Kolečka jsou upečené brzy,  ještě horké je  po jednom  špachtličkou vyndavám a rychle stáčím přes vařečku.
Náplň:1 kondenzované slazené mléko vaříme v uzavřené plechovce ponořené ve vodě 2 hod. Necháme vychladnout, opatrně otevřeme a našleháme s 1 máslem.Konce  máčím v čokoládě.
Kaštany
 
Těsto skořápky

180 g hladká mouka

 90g moučkový cukr
70g mleté ořechy
140 g cukrářský tuk nebo máslo
1lžíce kakao
1špetka skořice    papírové košíčky
Ze surovin zpracujeme těsto a necháme chvíli v lednici odpočinout.Rozdělíme těsto na menší kousky, z každého si uděláme váleček, ze kterého nakrájíme nožem menší stejné kousky. Formičky plníme tence, nabudou. Formičky suché nebo lehce vysypané cukrem moučkou. Opatrně upečeme a ještě teplé vyklopíme.

Krém

   2ks vejce
   80g cukr krystal
   100g máslo   
  100g hera

  100g moučkový cukr   

  2 lžíce hnědý rum
 Máslo, heru a moučku vyšleháme, dochutíme rumem a vmícháme vychlazenou hmotu - vejce s krystalem šleháme ve vodní lázni do zhoustnutí
Marcipán +kokos obarvený na zeleno
Nejdříve namažeme vnější část skořápek krémem a obalíme v zeleném kokosu nebo barevném sypání. Do širší vnitřní části stříkneme trochu krému, na který položíme kuličku z marcipánu. Vezmeme další nebalenou skořápku a opět dovnitř stříkneme trochu krému. Spojíme s první částí a uložíme do papírového košíčku.

Šišky

Recept
200g sušenky(tatranky, horalky), 2 vanilkove cukry, 3 lžíce medu, 2 lžíce kakaa, 6 lžic meruňkové marmelady, 300 g másla-čoko lupínky na zapichování
 
Máslo s medem rozpustit (nevařit),přidat do na jemno rozemletých sušenek.Těsto lžicí propracovat a nechat ztuhut. Potom se udělají z těsta zakladni tvary šišek /linecká kolečka potřít trochou  krému a posadit kužílek, pak už jen od spoda zapichovat lupinky , nakonec pocukrovat.

Košíčky Tofifé

karamel
  • 1 šlehačka (smetana ke šlehání 250 ml)
  • 125 g cukr krupice
  • 1 lžička medu
  • 30 g más
  • čokoláda
  • lískové oříšky
  • Do kastrůlku nalijeme šlehačku, přidáme cukr, med, máslo a vaříme tak dlouho (min. 30 minut), až má hmota světlehnědou barvu a zhoustne .
  • Předem upečené košíčky vytřeme čokoládou a lžičkou plníme karamelovou hmotu,do středu vtiskneme opražený lískový oříšek a zakápneme čokoládou.