Jiřina Hudinková
na obalení: drť z pár těchto medových koleček, mleté vlašské ořechy
200 g hladké mouky
160g másla
80g moučkového cukru
80g strouhaných vlašských ořechů
špetka soli
špetka skořice
200g másla
200g moučkového cukru
50ml silné černé kávy
100 strouhaných vlašských ořechů
Rozpuštěná čokoláda na máčení
Suroviny
- 400g hladké mouky
- 180g másla
- 80g třtinového cukru
- 120g jemně mletých loupaných mandlí
- 1 vejce
- 2 lžíce 40% šlehačky
- 1 bílá čokoláda-poleva
- Krém
- + 1 lžička mleté vanilky
- + máslo a salko na krém
Příprava
Máslo s cukrem, 2 lžícemi šlehačky a vejcem vyšlehejte do pěny (pozor: suroviny musí mít stejnou teplotu, jinak se vám srazí). Do větší mísy prosejte mouku, smíchejte s vanilkou a mletými mandlemi a zapracujte vaječnou směs. Nejprve vařečkou a následně rukama vytvořte vláčné těsto a nechte v lednici odpočinout alespoň dvě hodiny (raději ale přes noc).
Těsto si ještě jednou pořádně propracujte, aby se s ním lépe pracovalo. Následně z něj odkrajujte stejně velké kousky,které vyválejta na vovovou trubičkuna kovovou trubičku.Pečeme asi10 minut.Konce máčíme v bílé čokoládě a plníme krémem
- 180 g hladké mouky
- 90 g másla
- 40 g cukru moučky
- 1 žloutek
- Krém
- 150 g změklého másla
- 100 g pomazánky Lotus
- 100 g Salka karamelo
- čokoládová
-
Postup:Z mouky, másla, cukru a žloutku zaděláme těsto. Po vychlazení v lednici z těsta vyválíme plát 2 mm silný a vykrajujeme kolečka o trochu větší než jsou formičky na košíčky. Kolečka vkládáme do malých košíčkových formiček a mírně přitlačíme. Pečeme v troubě vyhřáté na 170°C.Změklé máslo vyšleháme s pomazánkou a Salkem na hladký krém.Cukrářským sáčkem s ozdobnou trubičkou naplníme vychladlé košíčky krémem ,máčíme v bílé čokoládě a dozdobíme.
Pomerančové čoko košíčky
- 500 g hladké mouky
- 230 g cukru moučky
- 1 vanilkový cukr
- 300 g hery
- 2 žloutky
- 1 lžička strouhané pomerančové kůry
náplň - podle potřeby pomerančová zavařenina
- 100 g kandované pomerančové kůry
- 350 g hořké čokolády
- 1 konzerva slazeného kondenzovaného mléka (Salko)
- Mezitím si připravíme čokoládovou náplň.
- Čokoládu a kondenzované mléko vložíme do mísy vhodné do mikrovlnné troubu, lehce promícháme a zahřejeme v mikrovlnné troubě na vysoký stupeň, cca 1 - 2 minuty, příp. déle podle typu mikrovlnné trouby.
- Vymícháme do hladka .Nadno košíčků dáme trochu marmelády a lžičkou dávkujeme náplň do připravených košíčků a necháme řádně vychladit.Polijeme čoko polevou a ozdobíme.
Perníčky měkké, zdobené marcipánem
- 600 g hladké mouky (450 g pšeničné a 150 g žitné)
- 250 g moučkového cukru
- 100 g tuku (používám nejraději margarín Hera nebo Zlatá Haná )
- 4 žloutky
- 100 g medu
- 4 polévkových lžíce mléka
- 2 lžíčky perníkového koření
- 1 ks vanilkový cukr
- 2 lžičky sody
- lžička prášku do pečiva
- Marcipán si obarvíme ,vyválíme a vykrojíme formičkou požadovaný tvar, lehce potřeme vodou a příložíme, domodelujeme detaily.
Měkké tvarohové kokosky
Ingredience:
- 4 bílky (z velkých vajec)
- špetka soli
- 150 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 200 g strouhaného kokosu
- 100 g měkkého polotučného tvarohu
Postup přípravy:
Bílky ušleháme v míse se špetkou soli do polotuha a během dalšího šlehání postupně po malých dávkách zašleháváme cukr. Do hotového pevného sněhu lehce vmícháme strouhaný kokos a měkký tvaroh. Ze směsi tvarujeme za pomoci dvou lžiček malé hromádky ve tvaru nočku, které na plechu vyloženém pečicím papírem pečeme v mírně předehřáté troubě na 140 °C) tak dlouho, dokud nejsou na povrchu zlatě zabarvené. To trvá cca 15-20 minut. Kokosky s tvarohem jsou měkké, vláčné a velmi chutné.
Suroviny:
250 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
100 g rozpuštěného vlažného medu
2 žloutky
2 lžíce mléka
1 lžíce rum
Postup:
Zpracujeme těsto, hodně tence vyválíme a vykrájíme kolečka , pečeme slabě do růžova.Kolečka jsou upečené brzy, ještě horké je po jednom špachtličkou vyndavám a rychle stáčím přes vařečku.
Náplň:1 kondenzované slazené mléko vaříme v uzavřené plechovce ponořené ve vodě 2 hod. Necháme vychladnout, opatrně otevřeme a našleháme s 1 máslem.Konce máčím v čokoládě.
180 g hladká mouka
Krém
100g moučkový cukr
Marcipán +kokos obarvený na zeleno
Nejdříve namažeme vnější část skořápek krémem a obalíme v zeleném kokosu nebo barevném sypání. Do širší vnitřní části stříkneme trochu krému, na který položíme kuličku z marcipánu. Vezmeme další nebalenou skořápku a opět dovnitř stříkneme trochu krému. Spojíme s první částí a uložíme do papírového košíčku.
Šišky
Košíčky Tofifé
- 1 šlehačka (smetana ke šlehání 250 ml)
- 125 g cukr krupice
- 1 lžička medu
- 30 g más
- čokoláda
- lískové oříšky
- Do kastrůlku nalijeme šlehačku, přidáme cukr, med, máslo a vaříme tak dlouho (min. 30 minut), až má hmota světlehnědou barvu a zhoustne .
- Předem upečené košíčky vytřeme čokoládou a lžičkou plníme karamelovou hmotu,do středu vtiskneme opražený lískový oříšek a zakápneme čokoládou.