Jak správně rozpouštět čokoládovou polevu
Jak správně rozpouštět čokoládu/ čokoládovou polevu:
Čokoládu (menší kousky) a stopocentní tuk - vložíme do misky (kastrůlku) a ve vodní lázni ji za stálého míchání rozpustíme, až je úplně hladká.
Poměr čokolády a 100% tuku (Omega) 2 díly čokolády a 1 díl tuku.
Voda ve spodním hrnci NESMÍ vřít. Poleva/čokoláda nesmí mít více než 45°C. Této teploty dosáhne čokoláda/poleva při dosažení varu vody = vodní lázni. Pokud voda vře, stoupá i teplota čokolády/polevy. Čokoláda pak ztrácí na kvalitě = hrudkuje, získává šedý povlak, na povrchu se tvoří šedé skvrny, ztrácí sametový lesk.
Při rozpouštění čokolády nádobu nezakrývejte, protože by kapky vytvářející se na poklici stékaly do čokolády. Vytvořily by se v ní bubliny a čokoláda by ztratila soudržnost.
Bílá čokoláda je na teplo mnohem citlivější a pracuje se s ní obtížněji.
Rozpouštění v mikrovlnce
Pozor, mikrovlnka má tendenci zahřívat na jednom místě víc. Je tedy nutné vždy po 20 vteřinách čokoládu/polevu zamíchat, aby se v onom bodě nespálila. Musí se také hlídat, aby se nepřehřála, jinak nepříjemně změní chuť. Stogramová tabulka se rozpustí zhruba do dvou minut