Dana Danišová

Brněnský dort

Brněnský dort je charakteristický tím, že nejsou kladeny jednotlivé pláty (korpusy) na sebe, ale korpus je vlastně pruh, který se stáčí do velkého kruhu (podobně jako roláda).

Vypadá to pak moc pěkně na řezu.

Tento dort může být potahovaný i nepotahovaný.

Těsto na kulatý korpus: 20g másla,80g cukru,4 žloutky,20g strouhaných ořechů,150g strouhané čokolády,sníh ze 4 bílků,40g rozdrobených piškotů,40g pol.mouky-utřeme máslo s cukrem a žloutky,přidáme nastrouhané ořechy a čokoládu,přisypeme rozdrobené piškoty,mouku a zamícháme sníh z bílků,pečeme cca 40min. na 175°C
Těsto na stáčené proužky: 200g cukru,8 žloutků,sníh z 8 bílků,80g pol.mouky-utřeme cukr se žloutky a přimícháváme postupně mouku a sníh,rozetřeme na dva plechy asi 1cm vrstvu a zprudka upečeme,ještě horké krájíme podélné pruhy asi 4cm široké a hned stáčíme do roládek,po vychladnutí potřeme krémem a od středu spodního plátu stáčíme viz foto,přiklopíme druhou půlkou plátu potřeme a dozdobit může každý dle své fantazie,buď polít čokoládou nebo potáhnout jako já.
 
Vánoční perníčky