Brusinkové bochánky
Brusinkové bochánky:
Suroviny:
450g hladké mouky
130g másla
200ml mléka
polovina čerstvého droždí
70g cukr krupice
1 vejce
špetka soli
150g sušených brusinek
100g sušené citronové a pomerančové kůry
50g sekaných ořechů
8 lžic rumu
Sušené ovoce a ořechy den předem namočíme do rumu, aby se hezky nacucalo.
Postup:
První si zaděláme kvásek.
Mléko si ohřejeme, z odměřeného množství mouky do něj přidáme dvě lžíce, z množství cukru jednu lžíci a rozdrobíme droždí, promícháme a necháme 20 minut nakynout.
Do mísy od robota si přendáme kvásek, přidáme do něj mouku, rozpuštěné máslo, cukr, vejce, sůl a ovoce s ořechy naložené v rumu.
Zaděláme hladké nelepivé těsto, které necháme hodinu nakynout.
Připravím si hrnečky, záleží na velikosti hrnečků, já jich měla osm.
Hrnečky vymažu máslem a vysypu hrubou moukou.
Těsto si rozdělím na osm dílů, vypracuji bochánky, které vložím do hrnečků.
Přikryji je utěrkou a nechám ještě 20 minut dokynout.
Troubu si předehřeji na 160 stupňů a peču asi 40 minut, záleží na troubě.
Ještě horké potřeme rozpuštěným máslem a pocukrujeme.