Brusinkové bochánky

Brusinkové bochánky:

 

 

Suroviny:

 

450g hladké mouky 

130g másla 

200ml mléka

polovina čerstvého droždí 

70g cukr krupice

1 vejce

špetka soli

 

150g sušených brusinek

100g sušené citronové a pomerančové kůry

50g sekaných ořechů

8 lžic rumu 

Sušené ovoce a ořechy den předem namočíme do rumu, aby se hezky nacucalo.

 

Postup:

První si zaděláme kvásek.

Mléko si ohřejeme, z odměřeného množství mouky do něj přidáme dvě lžíce, z množství cukru jednu lžíci a rozdrobíme droždí, promícháme a necháme 20 minut nakynout.

 

Do mísy od robota si přendáme kvásek, přidáme do něj mouku, rozpuštěné máslo, cukr, vejce, sůl a ovoce s ořechy naložené v rumu.

Zaděláme hladké nelepivé těsto, které necháme hodinu nakynout.

 

Připravím si hrnečky, záleží na velikosti hrnečků, já jich měla osm.

Hrnečky vymažu máslem a vysypu hrubou moukou.

Těsto si rozdělím na osm dílů, vypracuji bochánky, které vložím do hrnečků.

Přikryji je utěrkou a nechám ještě 20 minut dokynout.

 

Troubu si předehřeji na 160 stupňů a peču asi 40 minut, záleží na troubě.

Ještě horké potřeme rozpuštěným máslem a pocukrujeme.