"BÍLÝ" dort
"BÍLÝ" dort
Korpus:
- 200 g čokoláda bílá
- 200 gramů másla
- 180 gramů mouky polohrubé
- 8 vajec
- 140 gramů cukru moučka
- 140 gramů cukru krystalového
- 1 špetka soli
- máslo (na vymazání formy)
- mouka polohrubá (na vysypání formy)
- 150 g zavařeniny meruňkové - na promazání korpusů
Postup přípravy
Změklé máslo vyšleháme v míse s moučkovým cukrem do pěny. Postupně přišleháme žloutky a přimícháme rozpuštěnou bílou čokoládu. Z bílků a špetky soli ušleháme sníh, přidáme krystalový cukr a vyšleháme dotuha. Sníh spolu s moukou opatrně po částech vmícháme do vaječné pěny s čokoládou.
Těsto nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme 50 – 60 minut při 160 °C (troubu nejméně 45 minut neotvíráme, aby těsto nekleslo).
Upečený korpus necháme vychladnout, pak ho vyjmeme z formy a rozkrojíme na dva (nebo tři) pláty.
Pláty potřeme na řezu marmeládou, prolejeme nálevem, rozetřeme krém a pláty k spojíme k sobě. Celý povrch potřeme tenkou vrstvou krému a dozdobíme.