"BÍLÝ" dort

"BÍLÝ" dort

Korpus:

 

  • 200 g čokoláda bílá
  • 200 gramů másla
  • 180 gramů mouky polohrubé
  • 8 vajec
  • 140 gramů cukru moučka
  • 140 gramů cukru krystalového
  • 1 špetka soli
  • máslo (na vymazání formy)
  • mouka polohrubá (na vysypání formy)
  • 150 g zavařeniny meruňkové - na promazání korpusů

 


Postup přípravy

Změklé máslo vyšleháme v míse s moučkovým cukrem do pěny. Postupně přišleháme žloutky a přimícháme rozpuštěnou bílou čokoládu. Z bílků a špetky soli ušleháme sníh, přidáme krystalový cukr a vyšleháme dotuha. Sníh spolu s moukou opatrně po částech vmícháme do vaječné pěny s čokoládou.

Těsto nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme 50 – 60 minut při 160 °C (troubu nejméně 45 minut neotvíráme, aby těsto nekleslo).

Upečený korpus necháme vychladnout, pak ho vyjmeme z formy a rozkrojíme na dva (nebo tři) pláty.

Pláty potřeme na řezu marmeládou, prolejeme nálevem, rozetřeme krém a pláty k spojíme k sobě. Celý povrch potřeme tenkou vrstvou krému a dozdobíme.